Sunday, April 4, 2010

benarkah manusia tamak??

mendapat status sebagai manusia seringkali menerima tohmahan baik dari manusia sendiri, juga dari makhluk Allah yang lain. mengapa tiba2 ana merungkai persoalan begini? mungkinkah sudah bosan hidup sebagai manusia? nauzubillah....sekadar mahu mengajak kalian berfikir...

Pada saat ana mula membaringkan diri tatkala menunggu mata layu dibuai mimpi, akal mula ligat berfikir...muhasabah barangkali...
segala memori semalam, minggu lalu, bulan lalu, malah bertahun-tahun lalu tiba-tiba hampir membuat diri hina ini menitis mutiara penyesalan. Manusia itu tamak. ya, kesedaran itu timbul pada ana.

kita sering menjadi tamak dengan segala pemberian Allah SWT walaupun hanya secebis. Dilahirkan didunia dengan keizinanNya, sudah cukup menjadi "warning" sebagai had manusia sebagai seorang hamba. Namun begitu, di mana tanda "warning" itu didalam hati seorang manusia? Sambil ana menulis, ana mengimbau peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam dunia kejahilan manusia. Menyedihkan. Ana imbau kembali dunia kejahilan ana sendiri. lebih menyedihkan..Kepercayaan diberi kepada hamba yang bernama manusia. namun dengan mudah kepercayaan itu dicabuli.

Izinkan ana memberi contoh yang mungkin dapat menyedarkan diri yang hina ini. Pasangan yang bercinta lazimnya cukup mudah termakan ajakan nafsu syaitan yang melalaikan dan merosakkan iman. Asasnya hanya ingin bercinta hijab dengan lindungan dari Allah SWT. Namun, mehnah manusia yang tidak pernah berpuas hati, mula tamak dengan melanggar janji-janji manis yang ditaburkan dalam doa, batas mula dilanggar dari yang kecil sehingga yang besar. Kata-kata dakwah yang ditabur melalui sms dengan niat menegur secara drastik merubah menjadi ayat-ayat cinta yang berbaur kejahilan pemikiran agama. Dimana hilangnya maruah sebagai seorang islam ketika itu?

Sejak kecil kita dididik menjadi anak yang soleh dan solehah. tidak kira bagaimana jahilnya seoranh ibubapa itu, hati kecilnya tetap mahu menjadikan anak yang dipelihara sebagai seorang yang berguna untuk agama dan negara, bukan begitu? Sejak kecil kita diajar tentang asas yang paling mudah diingati dalam dunia islam, batas pemakaian seorang muslim dan muslimah. Baik dirumah mahupun disekolah, secara langsung ataupun tidak, aurat dititikberatkan sejak kecil. Namun seperti yang ana katakan tadi, mehnah manusia..janji yang suka diubah, sentiasa tamak dengan budaya manusia. Fesyen barangkali...kulit muslimah yang hanya untuk tatapan sang suami dan semahram dengannya, dengan senang didedahkan menjadi tatapan umum...bentuk badan dibentuk dengan alasan kecantikan. Muslimin pun apa kurangnya..dimana hilangnya karisma seorang lelaki yang begitu digahkan sejak dari dulu? Dimana perananmu sebagai 'role model' terhadap dunia manusia yang begitu jahil ini? Bahkan dialah yang menjadi pengaruh kerosakan budaya manusia. Tidakkah tamak manusia itu?

Bukan untuk mencari kesilapan orang lain, cuma ingin berkongsi pendapat. Ana sendiri juga terjebak dalam dunia kejahilan manusia yang tak dapat dielakkan kecuali dengan keimanan yang teguh dibina. Jauh disudut hati, timbul secebis rasa taqwa, takut kepada kekuasaan Allah SWT, risau akan kedahsyatan azab Allah di akhirat kelak. bingung memikirikan adakah dengan kadar amalan yang sedia ada, syurgalah tempat kita? bagaimana janji sang suami yang ingin membawa bersama isterinya sebagai ketua bidadari disyurga? Tamak bukan sekadar pernyataan sinis. Ianya lebih dahsyat dari penyakit sosial dan perosak agama yang berlaku di dunia manusia. Dengan tamaklah segalanya bermula...dan dengan tamak jugalah kita binasa...

" Ya Allah ya tuhanku, Ampunkan aku atas segala dosa-dosaku. Aku sedar Ya Allah, aku adalah hambamu yang hina, tamak dengan kekuasaan dunia, kenikmatan sementara yang kau berikan. sedangkan aku lupa dengan nikmat abadiMu yang dijanjikan dengan memegang taliMu Ya Allah. berada dekat denganMu Ya Allah, sentiasa mengingatiMu Ya Allah. aku lupa akan segala janji-janjiMu yang  menjanjikan syurga kepada mereka yang mengingatiMu dan RasulMu Ya Allah...ampunkan aku, sesungguhnya kami adalah adri kalangan hambaMu yang jahil..berilah aku kekuatan untuk terus mencari nikmat abadiMu didunia yang gana ini. Agar aku dapat dijanjikan syurga olehMu Ya Allah...sesungguhnya Engkau Maha Mendengar, juga Maha Pengampun..."


_ibnu shafie_isnin 2.06 pg..

Thursday, April 1, 2010

PANAS!!!! - hukum hudud boleh dibuat main...

tertarik ana untuk mengulas tentang isu panas yang dibuat senyap oleh sesetengah pihak berkaitan dengan hukum hudud. Akhbar-akhbar di malaysia sibuk mengeluarkan pernyataan betapa bertimbang rasa sikap sultan Ahmad Shah kerana bermurah hati untuk meringankan hukuman sebat yang dikenakan kepada saudari Kartika, bekas model sambilan yang dihukum kerana meneguk air haram di khalayak ramai suatu ketika dahulu.

Persoalannya sekarang, adakah perlakuan sultan itu layak untuk dipuji? teringat ana tentang kata-kata Ustaz Azhar Idrus, penceramah bebas dari terengganu yang terkenal dengan sikapnya yang terbuka ketika memberi ceramah,
"Tilka hududullah....Allah kata 'tilka', yang memberi maksud, hudud itu milik Allah. hanya Allah sahaja yang dapat mengubah atau meringankan hukuman Dia jatuhkan." kata Ustaz Azhar ketika membidas pernyataan Dato' Dr. Mashitah tentang keringanan hukuman terhadap mereka yang mecuri. Apa dah jadi dengan Malaysia sekarang ni?
"Malaysia dah bukan negara islam.." luah sahabat yang kekecewaan.

Jika dilihat dengan lebih halus,  budaya maaf memaafkan tentang hukuman yang ditetapkan oleh Pencipta kita, Allah SWT, persis dengan lagak Vicar (Paderi) kristian yang berlagak sebagai perantaraan antara Jesus dan memaafkan dosa-dosa mereka yang bertandang ke gereja seminggu sekali. sejak bila sultan tiba-tiba dapat kuasa mutlak untuk mempertikaikan hukum Allah? Maaf ana katakan disini, tetapi itu adalah hakikatnya!!! siapa kita untuk mempersoalkan hukum2 Allah? Nauzubillah....

Paling menyakitkan hati, sikap bahagia sesetengah pihak pegawai kerajaan yang menyanjung keputusan sultan itu.
"baguslah, terserah kepada sultan untuk membuat keputusan. bagi saya sebat itu keputusan terakhir..", kata Menteri di JPM, Mohamed Nazri.

 minum arak kena cuci jamban shj...seronok la kalau macam tu...

maaf...BAGUS????? hilang akal ke? di mana bagusNya keputusan itu? maaflah saudara Kartika, tetapi kamu sendiri tahu dan pasrah ketika mengetahui bahawa hukuman yang diberikan kepada kamu itu adalah satu keputusan yang tepat. bukan begitu?

Mari kita kecilkan skop kita kepada sudut pandangan masyarakat muda yang semakin liar kini.
"stakat kena cuci jamban dan sapu sampah, sape yang nak kisah? esok lusa, togok la arak balik", mungkin ini yang difikirkan mereka. siapa tahu? Fikirlah wahai para sahabatku sekalian, sampai bila kita nak berlagak hukum hudud ini sebagai satu hukum yang boleh dibuat main, ibarat bola yang boleh disepak merata-rata, bila nak bercakap tentang syariah, simpan elok2 dalam almari, bila dah ada perkara yang memerlukan hukum hudud untuk diselesaikan, disepak hukum itu merata- rata sampai terbuang dalam longkang.
Cuba....kita terbalikkan situasi En Nazri tadi kepada perbualan malaikat tentang keputusan Allah yang nak masukkan kita kedalam neraka seddangkan kita sebetulnya layak memasuki syurga.
"BAGUSlah, terserah kepada Allah untuk membuat keputusan MUTLAK, untuk kamu, saya rasa syurga itu pilihan yang terakhir.. " Nah sebijik atas kepala...bes????

wallahualam...