Monday, December 28, 2009

Perintis Pahlawan Terbilang

Karangan Abd. Latip Talib dalam karyanya yang bertajuk 'Khalid Al-Walid pemburu syahid' benar2 memberi impak pada sesiapa yang membacanya. cerita tentang kisah perjalanan Panglima Islam yang disegani itu benar2 teliti. apbila pembaca berkongsi perhatian sepenuhnya ketika membca, seolah-olah setiap kejadian yang berlaku benar seprerti realiti.


-hiasan-

Siapa sebenarnya Khalid Al-Walid. memang pada dasarnya kita pasti mencemuh jika dikatakan ada orang yang tidak langsung mengenali insan hebat itu. namun jangan tidak tahu, ramai sebenarnya antara anak2 muda zaman sekarang yang kurang mengenali siapa sebenarnya salah seorang sahabat junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W itu.

Khalid Al-walid dilahirkan dalam keluarga bangsawan quraisy yang kaya raya dan pemurah. sejak kecil lagi beliau dilatih menjdai pahlawan.apabila meningkat remaja, Khalid Al-walid mula mencipta nama sebagai seorang pahlawan yang disegani di tanah arab. kegagahannya menjadi kegerunana setiap penduduk tanah arab.


pedang Khalid Al-walid

Apabila islam disebarkan secara terang terangan, bapa Khalid Al-walid menjadi salah seorang pembesar mekah yang paling kuat menentang. Khalid Al-walid juga tidak terlepas. baginya, mereka yang membelot terhadap tuhan latta dan uzza perlu disembelih senagai hukuman. Namun Allah itu maha Berkuasa. apabila bapanya meninggal dunia, beliau mulai sedar tentang kebenaran ajaran Islam. selepas perang uhud, yang mana diketuai olehnya dan mencapai kemenangan terhadap tentera islam,Khalid Al-walid berasa begitu bersalah, seolah2 satu kemungkaran berlaku kerana memerangi Rasul Allah itu. Hatinya mula terdetik. tidak lama selepas itu, beliau membuat pengumuman terang terangan seperti Saidina Umar Al-khattab kepada kafir Quraisy untuk mengumumkan pengislamannya. seperti biasa, tiada yang berani utk menghalangnya.

Setibanya di Madinah Mukarramah, kedatangannya tidak dialukan oleh sebahagian penduduk Madinah, namun Rasulullah memberi jaminan bahawa, Khalid Al-walid benar2 telah berubah. Malangnya, beliau tidak mendapat layanan seperti berada di Mekah bersama para pembesar Quarisy. Jika dahulu, pangkat dan harta menjadi teman, kini, beliau hanya ditugaskan untuk melatih anak2 muda Madinah untuk mempelajari ilmu perang. namun, beliau tidak pernah berprasangka buruk. bukan pangkat dan harta yang dicari, namun pengabdian hakiki terhadap Allah S.W.T.

Ketika Perang Muktah, diman perang yang diketuai oleh anak angkat Nabi S.A.W, Saidina Zaid bin Harithah, bersama 2 lagi panglima lain, keperibadian Khalid Al-walid sebagai pemimpin dimedan perang sekali lagi terbukti. beliau berusaha menyelamatkan panji Islam yang diberi oleh Rasulullah setelah seorang demi seorang panglima-panglima Islam gugur. semenjak itu, beliau di lantik menjadi ketua Panglima Islam yang seterusnya. Berada bersama dengan insan2 hebat yang lain seperti sahabatnya karibnya, Yazid serta Ikramah bin Abu Jahal, dan para Sahabat yang lain, satu demi satu musuh islam gugur kearah kebenaran.

Mengapa penulis berusaha menceritakan tentang perjalanan hidup Khalid Al-walid??
kisah perjuangan mencari syahid Saidina Khalid Al-Walid cukup menyentuh hati. walaupun beliau berusaha mencari syahid, namun tugas yang di amanahkan padanya semulia mencari nilai syahid..sepanjang beliau menjadi panglima Islam, benteng Parsi berjaya dirobohkan, cahaya hidayah menyinar hingga ke Rom.
Saidina Abu Bakar pernah berkata kepada Saidina Umar Al-Khattab, 'tidak akan ada wanita yang dapat melahirkan lelaki seperti Khalid Al-Walid'

benar apa yang diperkatakan, sehingga kini, tiada yang segagah beliau menyahut sinar kebenaran, tiada yang segagahnya memerangi golongan pembenci Islam, tiada yang sebijaknya mencari strategi meruntuhkan kekebalab musuh. namun itu bukan alasan agar dunia terus mencari perintis seperti Khalid Al-walid, perintis seperti Dr. Hassan Al-Banna, Dr. Abd Aziz Rantisi, Syeikh Ahmad Yasin, dan ramai lagi, semuanya syahid di medan perjuangan jihad. Hairan, semakin dunia menghampiri tahap  kemodenan global, semakin kurang perintis2 yang terus berusaha mencari syahid dan jihad di jalan Allah.. mengapa? persoalan itu ana harap bolehlah kita fikirkan bersama..harap kisah di atas menjadi tauladan dan pembakar semangat jiwa muda untuk berjihad di jalan Allah..InsyaAllah...

0 comments: