Thursday, May 20, 2010

April Fool?? kan dah bulan mei sekarang..

Assalamualaikum w.b.t

melihatkan kepada tajuk entri pun dah boleh rasa entri ni pun macam mengarut sikit. Kalau sesiapa yang ada membaca entri ana sebelum ni, (pasal Doa tu,) sebenarnya entri kali ni, kesinambungan daripada entri yang sebelum ni. Kira macam sekuel la. kalau da sunyi sangat tambah dengan bosan, macam ni la jadinya. Tengah-tengah ana terfikirkan pasal superbike yang mengarut tu dan pasal anak sedara yang nak ambil PMR, ana sebenarnya terfikir juga pasal lawak tak jadi yang diperkenakan oleh sahabat-sahabat masa zaman sekolah dulu.

Kira-kira situasi tu lebih kurang macam ni:

zahid(bukan nama sebenar) : "Hamid!!(bukan nama sebenar), tadi ak ada pergi kelas sebelah. Aminah(pun bukan nama sebenar) ada cakap dia suka kat kau. Ni ada surat dia kasik."
Dengan gelabah campur segan campur teruja, Hamid pun ambil surat tu dan dibacanya pelan2. Tak lama lpas tu, tersenyum sorang-sorang. Bahagia la kot. tak sempat pun Hamid nak bahagia lama-lama,  dilihatnya Zahid yang dikenali dalam lebih kurang 3 tahun setengah bulan tu tengah tertahan-tahan gelaknya. Dah tak tahan nak tergelak, akhirnya terburai juga gelak Zahid sambil dimomoknya si Hamid tu sampai malu. Lepas tu disebutnya pulak "ApRIL FOOLL!!!!!".....Ana yang melihat situasi tu sambil tertahan tahan juga gelaknya, baru perasan hari tu 1 April 2006. Ini kisah betul tau..

Setelah masuk 3 tahun lebih, baru hari ni ana terfikir betapa teruknya zaman muda-muda dulu. April fool pun boleh digunakan alasan untuk dibuat bahan jenaka. Padahal yang sebenarnya April Fool ni adalah salah satu peristiwa jenaka buat orang kafir pada umat Islam..Hm, insaf sebentar. Baiklah, dah bercerita pasal April Fool ni, ana ada sedikit kisah sejarah untuk dikongsi bersama. Moga-moga dapat memberi iktibar...

"April Fool berlaku pada 1 Aprril setiap tahun.Mereka yang meniru budaya ini merasakan seri persekitaran itu akan hilang apabila peristiwa-peristiwa itu tidak diraikan. Apa yang dibimbangi ialah pemikiran seperti ini terus berleluasa hingga satu masa nanti, ada yang mengatakan ia tidak bertentangan dengan Islam. Disedari atau tidak, golongan muda menerimanya dengan membuta tuli tanpa usul periksa adakah ia bertentangan dengan batas syarak atau sebaliknya.

Menurut sejarah, Fool?s Day atau april Fool mula diraikan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam yang bertapak berkurun lamanya di Granada, Sepanyol yang ditawan oleh tentera Kristian. Akibatnya, penduduk Islam terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera Kristian ternyata tidak berpuashati dan cuba menghapuskan orang Islam dari bumi Sepanyol.

Oleh itu, mereka membuat satu helah dengan memberitahu penduduk Islam bahawa mereka boleh keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan. Di kalangan umat Islam, ada yang mempercayai dan sebahagian lagi sangsi dengan pemberitahuan itu.Mereka yang mempercayainya telah meninjau di pelabuhan dan berpuashati lalu memutuskan untuk bertolak pada keesokannya hari(1 April).

Keesokan harinya, Mereka keluar membawa kesemua barangan dan menuju ke pelabuhan. Pada ketika itulah, puak Kristian mengambil kesempatan untuk menyerang penduduk Islam berkenaan. Mereka tidak sempat menaiki kapal kerana semuanya telah dibakar. Manakala orang Islam yang berada di sekitar telah dibunuh tanpa mengira lelaki,perempuan atau kanak-kanak.

Peristiwa berdarah itu kemudian diraikan oleh tentera Kristian yang kemudiannya menjadi acara tahunan. Apa yang menyedihkan, orang-orang Islam merayakannya tanpa menyedari bahawa mereka sebenarnya meraikan ulangtahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Masyarakat hari ini sebenarnya tidak mengetahui dengan jelas asal usul April Fool?s. Selain boleh merosakkan akidah, budaya ini sebenarnya meniru gaya hidup kebaratan yang bertopengkan humor,gurauan,lelucon dan komedi. Bagi mereka, 1 April merupakan hari kejutan dengan berbagai perkara pelik, humor dan memalukan.

Namun apa yang dilihat hari ini ia banyak membawa unsur memalukan orang lain. Ia bukan sahaja memperbodohkan si pelaku tetapi juga yang menerima akibat bersesuaian dengan nama Fool itu sendiri yang bermaksud bodoh atau tolol. Jelas ia cuba menjatuh air muka dan martabat seseorang. Bagi yang bersikap selamba mungkin boleh menerima gurauan tersebut, tetapi bagi tidak dapat menerima pasti akan menyimpan persaan negatif dalam diri hingga akhirnya menjadi seorang yang pendendam hingga sanggup menjadi pembunuh. Ini merupakan sesuatu yang tidak diterima oleh landasan syarak.

Kita tidak wajar berkiblatkan budaya barat apatah lagi mengagungkannya kerana Islam agama yang tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi darinya. Islam mempunyia adab dalam bergurau senda tanpa menganiyai orang lain. Selain menghormati orang lain, kita juga diwajibkan menutup keaiban orang lain.

Bagi yang kurang memahami sejarah, mereka tidak merasakan apa-apa tentang budaya April Fool?s tanpa menyedari bahawa ia merupakan satu penghinaan halus ke atas umat Islam.

Akhirnya, marilah sama-sama kita renungi sebuah hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Kamu pasti akan mengikuti jejak-jejak orang-orang sebelum kamu, sejengka demi sejengkal, sehasta demi sehasta hingga mereka masuk ke dalam lubang biawak sekalipun , pasti kamu tetap mengikuti mereka". Kami bertanya, "Wahai Rasulullah SAW, Yahudi dan Nasrani?Baginda menjawab "Lalu siapa lagi(kalau bukan mereka).
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim."

Dipetik dari, UstazMelaka.net


Wallahu'alam

1 comments:

Anonymous said...

Insyaallah.. moga2 bagi yang belum mngetahui akan mndapat hdayah.. amin.