Monday, December 20, 2010

Facebook...antara kebaikan dan pemusnah

Salam pembuka bicara..

Mungkin ada yang merasakan entri kali ini sedikit bias..namun kali ini ana menulis berdasarkan fakta dan pemikiran logik. Baru sebentar tadi ana bersembang dengan rakan-rakan tentang facebook, hasilnya, cerita yang agak dahsyat dan sukar diterima oleh para insan yang bergelar muslim didengari dan cukup memilukan.

Sebelum para sahabat berkesempatan untuk membaca entri ini dengan lebih lanjut lagi, ana sarankan untuk para sahabat melayari blog ini terlebih dahulu untuk memahami cerita yang dimaksudkan. http://kamilace.com/2010/08/serius-ini-memang-celaka.html
ambilah masa sebentar untuk para sahabat membaca..

Dah baca?? sakit hati bukan?? buat mereka yang kurang berkesempatan untuk membaca post tersebut, ceritanya tentang seorang gadis yang tengah chat dengan seorang lelaki yang di addnya dalam facebook. tanpa diduga, lelaki yang mulanya berlagak manis memuji si gadis mula bertanya dengan biadap adakah si gadis mahu menidurinya dengan RM5K, andai kata gadis tersebut rela dan diringan dianggap berharga dan hebat, maka direkemenkan pula pada member2 lelaki tersebut yang lain..Hasilnya, jika gadis itu bersetuju, kayalah dia hanya dengan menjual maruah diri dan agama.

Tambah menyakitkan hati, lelaki biadap tersebut sengaja mencari mereka yang bertudung litup kerana dianggap lebih 'surprise berbanding merka yang mendedahkan aurat. Juga diceritakan puluhan gadis yang menyanggupi perbuatan zina terkutuk itu hanya kerana keindahan yang disogok oleh wang. tak cukup dengan itu, lelaki itu bertambah biadap dengan menyatakan dia mengikut karenah nafsunya dengan memandang gambar-gambar si gadis yang diambilnya dari facebook. Kuasa Allah tetap mengatasi manusia, hidayah si gadis itu masih ada. mujurlah dia menolak dengan penuh keimanan di dada.

Apa yang ingin ana hujahkan disini, bukanlah ingin memaksa seluruh umat Islam banned facebook, tapi sedarlah wahai sahabat, sesungguhnya penyebab secara tidak langsung maksiat yang berleluasa datangnya dari situ. Wanita dan lelaki berlumba-lumba meramaikan rakan-rakan walaupun sestengahnya langsung tidak dikenali. Masing-masing berlumba memenuhkan album gambar dengna gambar-gambar yang ada kalanya mendedahkan aurat dan adakalanya memberahikan sesiapa yang memandang..salah siapa itu wahai saudara?? Tidak dinafikan, masih ada baiknya facebook yang kini giat dijadikan medium dakwah oleh mereka-mereka yang menyayangi agama Islam. Namun jika diperhalusi kelebihan itu sebenarnya satu kemusnahan yang mendorong kepada terpesongnya akidah. Ada yang mengatakan bahawa berfacebook dapat menghubungkan kita dengan sahabat-sahabat lama..sungguh, betul..ana tidak menafikan, hanya satu hujah ana, andai Tuhan menghendaki pertemuan sesama Insan, 'kun fayakun...' pasti Allah menghendakinya.

Mungkin apa yang dihujahkan ana ada yang tak sedap didengar sesetengah pihak. Tak apalah, ana hanya berhujah mengikut apa yang diperintahkan Allah agar hambanya mengingatkan sesama manusia. Terpulang pada mereka yang empunya diri.

Wallahu'alam


bijak sungguh manusia..setiap yang dilakukan pasti ada agendanya yang tersendiri..tapi kita masih menyokong walaupun membenci, bukan begitu?
(sekadar penambah cerita, seorang sahabat yang giat berdakwah menerusi facebook akhirnya di 'blocked' oleh administrator...salahkah kita berdakwah para sahabat???)

0 comments: