Saturday, January 29, 2011

Menjauhi 7 Dosa Besar

Assalamualaikum..salam pembuka bicara.


Jangan salah maklumat ya bila baca tajuk entri kali ni, dosa besar tu bukan ada 7 sahaja, tapi banyak sangat..kali ni ana nak membincangkan 7 dosa besar yang disabdakan oleh Rasullullah, yang boleh membinasakan manusia.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:"Jauhilah diri kamu daripada tujuh dosa yang boleh membinasakan.Baginda ditanya:"Apakah dosa itu wahai Rasulullah?" Baginda berkata:" Syirik kepada Allah, sihir, membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan jalan yang benar, memakan harta anak yatim, memakan riba, lari dari medan pertempuran perang dan menuduh perempuan yang suci melakukan zina." Riwayat Muslim

1. Terdapat tujuh dosa besar yang dilaknat oleh Allah SWT terhadap sesiapa yang melakukannya iaitu:

i. Syirik kepada Allah- iaitu mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain seperti mempercayai perkara-perkara khurafat, memuja hantu syaitan dan sebagainya.
ii. Sihir
iii. Membunuh jiwa yang diharamkan oleh Allah melainkan dengan jalan yang benar seperti untuk mempertahankan diri atau menegakkan hukum Allah (menjalankan hukuman keadilan)
iv. Memakan harta anak yatim
v. Memakan riba
vi. Lari dari medan pertempuran
vii. Menuduh perempuan yang suci melakukan zina.

 Setiap mukmin hendaklah berusaha agar bebas dan selamat daripada melanggar hak saudaranya apalagi hak anak-anak yatim yang diamanahkan untuk dijaga dengan baik. Seseorang yang telah menghkianati amanah tersebut hendaklah ia mengembalikannya atau meminta untuk dihalalkan.
 Orang yang telah melakukan dosa hendaklah bertaubat dengan taubat nasuha dan meminta ampun kepada Allah kerana pintu taubat sentiasa terbuka sampai terbitnya matahari dari barat.

Wallahualam..

P/S : membuka aurat kepada yang bukan muhrim, berzina, pergaulan bebas yang tiada batasnya (seperti yang banyak berlaku pada anak remaja kini) itu pun dalam kategori dosa besar juga tau..Beringatlah, dan berilah peringatan kepada yang memerlukan.sesungguhnya mereka yang berjuang ke jalan Allah, akan dirahmati dan dijanjikan Syurga olehNya..

0 comments: