Thursday, June 3, 2010

Bingkisan Doa untuk Keluarga Bahagia

Assalamualaikum w.b.t


Salam pembuka bicara. Hari ini penulis meluangkan sedikit masa untuk menonton rancangan ilmiah siaran TV9, 'Semanis Kurma' yang mebincangkan tentang "Isteri Overpower". Nak tergelak pun ada bila baca tajuk tu. Tapi hakikatnya, topik yang dibincangkan dirasakan kena dengan peredaran masa sekarang yang menyaksikan sesetengah keluarga mengenepikan suami sebagai ketua keluarga dan si isteri yang mengambil tanggungjawab itu. Ini belum dibincangkan lagi tentang sikap si suami atau perangai yang menyebabkan mengapa isteri jadi overpower dan sebagainya.Bertepatan dengan tajuk entri di atas, penulis malas nak berbincang panjang pasal topik ni sebab Ustazah Norbahyah dan Ustaz Wan Akasyah pun dan letih berceloteh dalam Semanis Kurma tadi, sekadar nak mengulang sedikit celoteh mereka, yang memberikan 2 Doa dalam usaha untuk menjana keluarga yang bahagia.

Surah AsSyua'ra' ayat 169
"(Luth berdo'a): Ya Tuhanku selamatkanlah aku beserta keluargaku dari (akibat) perbuatan yang mereka kerjakan"

Surah An-Naml ayat 19
"maka dia tersenyum dengan tertawa kerana(mendengar) perkataan semut itu dan dia berdoa: Ya Tuhanku, berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri ni'mat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua ibubapaku, dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai dan masukkanlah aku dengan rahmat-Muke dalam dolongan hamba-Mu yang soleh"

Penerangan.
Kedua-dua doa ini adalah doa Nabi Luth A.S dan Nabi Sulaiman A.S (tatkala baginda melihat semut berkata-kata). Resam dunia, pasti ada yang melihta kebahagian sesuatu keluarga itu dengan inspirasi yang negatif, dan setrusnya menghasilkan cemburu. Amalkanlah doa ini, agar segala ancaman syirik dan suntikan syaitan laknatullah dapat dicegah seterusnya mengahsilkan sebuah keluarga yang dilinungi, dan diredhai Allah S.W.T,
-lebih afdhal lagi, bacalah ayat diatas dengan terjemahan bahasa arab.

Wallahualam.

0 comments: