Friday, July 2, 2010

Yang tertutup itu Indah..

Assalamualaikum w.b.t


Salam pembuka bicara..Sudah lama benar rasanya tidak menjengah ke dunia IT ni, apatah lagi mencari sedikit masa menulis di laman blog yang sudah agk lama dibiarkan kusam ni. Mungkin sibuk dengan bicara kemasukan baru untuk meneruskan pelajaran yang sedikit rumit barangkali. Sebentar tadi, terdetik hati untuk mencuri masa menziarahi laman-laman blog para sahabat serta laman blog di ruangan Facebook. Hati ini tertarik dengan nota Ustaz Zahazan Mohamed yang berjudul "Tudung Labuh - Pengalaman menarik Fatimah Syarha menerusi kolum Remaja Majalah Solusi isu no 21."

Dalam nota tersebut, dikisahkan tentang pengalamanya semasa bertudung labuh, dan apa yang menyebabkan dirinya tertarik dengan tudung labuh buat pertama kali. Sebelum mengulas lanjut, suka untuk diri ini mengingatkan, bahwa hasil tulisan ini hanyalah pendapat dan luahan peribadi. Ana sedar, kian ramai yang mempertikaikan nilai seorang wanita itu tatkala tudung labuh menghiasi diri. Pasti kedengaran suara-suara yang mengkritik dan mencela. "tak semestinya pakai tudung labuh, perangai baik.".Isu yang sedemikian rupa, amat sukar ditafsirkan oleh pemikiran manusia bagi mencari penyelesaian. Hakikatnya, ana berpendapat, desakan godaan syaitan yang lahir daripada kelemahan iman didada itulah yang menyebabkan timbulnya mehnah yang menyakitkan telinga mendengar serta mata yang memandang. Golongan-goglongan mereka yang sebeginilah sebenarnya merendahkan nilai dan keistimewaan tudung labuh itu dimata masyarakat kini.

                                             "Yang Tertutup itu Indah"

Ana cukup tertarik dengan frasa tersebut. mari kita jelaskan lagi frasa itu dengan tafsir dari ayt 59 surah Al-Ahzab.
'Wahai Nabi, katakan kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan isteri-isteri orang mukmin, ‘hendaklah mereka melabuhkan jilbab ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali sebagai wanita baik agar mereka tidak diganggu'.
memang benar kata penulis artikel tersebut, jikalau buku pun kita sayang, dibalut punyalah tebal.siap sampul berbunga-bunga lagi, bagaimana dengan diri empunya sebagai seorang wanita? Jikalau kita perhalusi dari segi pemakaian tudung labuh, banyak kelebihan dan keistimewaan yang bakal diperoleh sebenarnya. Tapi pakai pun, kenalah betul niatnya, bukan sekadar nak dapat kelebihan sahaja, bukan begitu? Jika di dunia telah Allah tunjukkan kelebihan dan keistimewaan bagi mereka yang menutupi aurat mereka dengan sebaiknya? Apatah lagi di Syurga kelak?

Mohon jangan disalah tafsir ya, bukanlah diri ini hendak memandang rendah bagi mereka yang bukan bertudung labuh, bagi ana, selagi pemakaian tersebut menutup aurat dengan sempurna, biarpun bukan dengan bertudung labuh, tidak ada salahnya. Pokoknya, menutup aurat. Penghormatan akan diberikan kepada mereka yang menutup aurat, baik manusia, bahkan Yang Maha Esa. Entri ini hanya sekadar menjelaskan keistimewaan bertudung labuh sekiranya dibaluti beserta dengan niat dan nilai keislaman yang indah dan penuh dengan rasa tawadhu'. =)

Wallahu'alam, maaf andai tersilap bicara.

0 comments: